U zimskom izdanju tromjesečnog pregleda stanja zapošljavanja i socijalne situacije (ESDE) za 2016. koji je objavljen danas naglasak je stavljen na gospodarski rast kao i na kontinuirano smanjenje broja nezaposlenih u EU-u.

U prosincu 2016. broj nezaposlenih smanjio se za 1,8 milijuna u odnosu na prethodnu godinu, odnosno za 1,3 milijuna u europodručju. Najznačajniji pad broja nezaposlenih vidljiv je među mlađim dobnim skupinama (od 20 do 24 i od 25 do 29 godina).

U trećem tromjesečju 2016. broj zaposlenih bio je 940 000 veći od onog u proljeću 2008. Po prvi su puta sve države članice ostvarile stopu aktivnosti veću od 65 %. Podaci za prva dva tromjesečja 2016. pokazuju porast broja zaposlenih koji imaju ugovor na neodređeno vrijeme za 1,8 %. Taj broj predstavlja povećanje od 2,8 milijuna zaposlenih što je sedam puta više od povećanja u kategoriji zaposlenih na određeno vrijeme u kojoj se bilježi porast od 1,6 % odnosno 420 zaposlenih.

Financijsko stanje kućanstava u EU-u i dalje se poboljšava u gotovo svim državama članicama zbog porasta realnog bruto raspoloživog dohotka kućanstava za stabilnih 2 %. Poboljšanje je rezultat povećanja dohotka od rada i daljnjeg povećanja socijalnih naknada. Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: „Smanjenjem broja nezaposlenih za 1,8 milijuna u odnosu na prethodnu godinu i brojem zaposlenih koji premašuje vršnu vrijednost u razdoblju prije krize, Komisija još jednom pokazuje kako je pomoć ljudima u pronalasku kvalitetnog radnog mjesta jedan od njezinih prioriteta. Rezultat nije samo pozitivan učinak na naša gospodarstva, već i osnaživanje i zaštita europskih građana od siromaštva i financijskih poteškoća. No to ne znači da je naš posao ovdje završen. Moramo ažurirati i modernizirati naš socijalni model kako bi se uz pomoć njega mogli nositi sa suvremenim problemima na tržištu rada i biti pravedni prema svim generacijama. Taj cilj bit će središnji dio našeg predstojećeg prijedloga o europskom stupu socijalnih prava, ključnoj inicijativi za daljnje povećanje mogućnosti zapošljavanja i poboljšanje društvenih uvjeta za sve.