30. listopada 2016. Europska unija i Kanada potpisale su trgovinski sporazum pod imenom Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA).

Sporazum će pridonijeti stvaranju radnih mjesta i potaknuti rast. CETA će postaviti nove globalne standarde za poglavlja održivosti u trgovinskim sporazumima. Poslovanje s Kanadom će biti znatno jednostavnije, snizit će se troškovi uvoza, poboljšati pristup javnim ugovorima, otvoriti kanadsko tržište usluga, poticati ulaganja predvidljivim uvjetima za ualagače i štititi zemljopisno podrijetlo.

Pri zatvaranju 16. sastanka na vrhu između Europske unije i Kanade predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: „Danas su građani Kanade i Europske unije otvorili novo poglavlje u svojem odnosu. Više od pola milijarde stanovnika s obje strane Atlantika imat će na raspolaganju nove mogućnosti. Za mnoge će to značiti otvaranje novih i boljih radnih mjesta.

Ukidanjem gotovo svih uvoznih carina CETA-om će se europskim izvoznicima industrijske robe i poljoprivrednih proizvoda omogućiti da svake godine uštede više od 500 milijuna EUR. Sporazumom se štite prava radnika, ekološki standardi i sigurnost potrošača. Vlade će zadržati sve ovlasti u donošenju zakona, reguliranju i osiguravanju javnih usluga.

CETA-om se promiče sve ono što je Kanađanima i Europljanima važno, izjavio je predsjednik Juncker, dostojanstveno radno mjesto, naše zdravlje i sigurnost, naša kulturna raznolikost, kvaliteta tla, mora i zraka koji nas okružuju.

Potpisivanjem Sporazuma o strateškom partnerstvu EU i Kanada doveli su svoj odnos na novu razinu. Sporazumom se produbljuje suradnja u ključnim područjima politike, uključujući sigurnost, borbu protiv terorizma, obranu, migracije, klimatske promjene, energetiku, razvoj, istraživanje i inovacije.

Predsjednik Juncker izjavio je:„Danas smo potpisali dva sporazuma koji, osim što simboliziraju našu predanost zajedničkoj budućnosti, utvrđuju zajednički projekt kojim će se poboljšati život milijuna Kanađana i Europljana.

Više o CETA-i možete saznati na sljedećim poveznicama: