EU je odobrio hitne mjere za pomoć poljoprivrednicima i ribarima pogođenima pandemijom koronavirusa kako bi mogli osigurati opskrbu hranom.

Kako bi se izbjegli poremećaji u opskrbi hranom, EU je poduzeo hitne mjere za potporu proizvođačima.

Glavni problemi proizvođača hrane

Iako su kašnjenja u dostavi poljoprivrednih proizvoda preko granica riješena uvođenjem takozvanih zelenih traka, koje omogućuju promet vozilima koja prevoze osnovne proizvode, sektori akvakulture, poljoprivrede i ribarstva i dalje se suočavaju s ozbiljnim poteškoćama.

Proizvođači hrane imaju manjak radne snage zbog zastoja u slobodnom kretanju sezonskih radnika na koje se u velikoj mjeri oslanjaju. Komisija je izjavila da ih se može smatrati ključnim radnicima, ali unatoč tome razumljivo je da mnogi od njih ne žele napustiti svoj dom. Manja proizvodnja mogla bi utjecati na cijene. Osim toga, poljoprivredni sektor izgubio je velike klijente zatvaranjem hotela i restorana.

Potpora ribarima i akvakulturi

Tijekom plenarnog zasjedanja 17. travnja zastupnici su odobrili financijsku pomoć za ribarske zajednice i zajednice u akvakulturi teško pogođene krizom. Ribari se suočavaju s logističkim poteškoćama u lukama, povećanjem cijena prijevoza ribljih proizvoda, ograničenjem trgovine s trećim zemljama, promjenom cijena, gubitkom tržišta, problemima u pogledu sigurnosti posade i ograničenim mogućnostima za rotaciju posade zbog karantene.

Nekoliko hitnih mjera pomoći će sektorima, uključujući bolje mogućnosti za dobivanje državne potpore i uvođenje mjera u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, koje će omogućiti fleksibilnost.

Države članice moći će pružati potporu:

  • ribarima za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti
  • poljoprivrednicima u akvakulturi za privremenu obustavu ili smanjenje proizvodnje
  • organizacijama proizvođača za privremeno skladištenje proizvoda ribarstva i akvakulture

Kako EU pomaže poljoprivrednicima?

Odbor za poljoprivredu Europskog parlamenta 15. travnja pozdravio je planove Komisije za pomoć poljoprivredno-prehrambenom sektoru, ali i pozvao na usmjerenije djelovanje, koje uključuje i tržišne mjere kao što je privatno skladištenje. Zastupnici su pozvali i na pokretanje pričuve za krizne situacije kako bi se pomoglo poljoprivrednim sektorima u poteškoćama i izjavili da će za poljoprivrednu politiku EU-a trebati odgovarajuća dugoročna proračunska potpora u razdoblju nakon korona-krize.

Među mjerama je preraspodjela neiskorištenih poljoprivrednih sredstava za borbu protiv posljedica krize u ruralnim područjima. Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj omogućit će fleksibilnije i jednostavnije zajmove ili jamstva pod povoljnim uvjetima za pokrivanje operativnih troškova u iznosu do 200 000 eura.

Komisija je predložila i smanjenje broja fizičkih provjera na poljoprivrednim gospodarstvima, produljenje roka za podnošenja zahtjeva za izravna plaćanja i plaćanja za ruralni razvoj za mjesec dana, do 15. lipnja 2020., te povećanje predujmova tih plaćanja od sredine listopada.

Vezano uz sezonske radnike koji su ključni za sadnju, održavanje i sječu, države članice potiču se da ih tretiraju kao ključne radnike, razmjenjuju informacije o svojim potrebama i osiguravaju im neometan prekogranični prijelaz.

Saznajte 10 poteza EU-a u borbi protiv koronavirusa

Daljnje informacije