Pronađite brojke o trgovini EU-a i svijeta u našoj infografici; o izvozu, uvozu i procijenjenom broju povezanih radnih mjesta.

 Važnost globalne trgovine
Važnost globalne trgovine 

Razvoj Europske unije oduvijek je povezan s promicanjem trgovine, ali ne radi se samo o uklanjanju prepreka na zajedničkom unutarnjem tržištu, već i o razvoju trgovinskih odnosa sa drugim zemljama u svijetu. U 2018. izvoz EU-a predstavljao je 15,2 posto globalnog izvoza, a uvoz 15,1 posto globalnog uvoza, što čini EU jednim od najvećih globalnih trgovaca uz SAD i Kinu.

Trgovinski sporazumi

EU trenutno ima oko 100 trgovinskih sporazuma u provedbi i u postupku sklapanja.

Trgovinski sporazumi nisu samo prilika za smanjenje carinskih tarifa, već za priznavanje europskih standarda kvalitete i sigurnosti te zaštite oznake podrijetla – kao što je to kod šampanjca ili Roquefort sira. Ovo je važno jer europski proizvodi stoga globalno uživaju u reputaciji kvalitetnih proizvoda proizvedenih na načine vjerne tradiciji.

 Trgovinski sporazumi EU-a
Trgovinski sporazumi EU-a 

EU također koristi trgovinske ugovore za postavljanje standarda za zaštitu okoliša i prava radnika, primjerice, kako bi se izbjeglo da se uvoze proizvodi dječjeg rada.

Posljednji trgovinski sporazum je potpisan s Japanom i Parlament ga je usvojio u prosincu 2018., a mnogi su u fazi pregovora.

Uvoz i izvoz

 Izvoz i uvoz
Izvoz i uvoz 

Europske tvrtke ne koriste samo prednosti veličine zajedničkog tržišta, već im EU omogućuje da u skladu s trgovinskim sporazumima izvoze svoju robu i usluge diljem svijeta. U isto vrijeme strane tvrtke koje žele izvoziti u EU moraju zadovoljiti jednake visoke standarde kao lokalna poduzeća tako da nema rizika od nefer natjecanja.

Najveći partneri za izvoz iz EU-a od siječnja do kolovoza 2019. bili su SAD (259,9 milijardi eura), Kina (145,3 milijarde eura) i Švicarska (105,6 milijardi eura). Tijekom tog razdoblja Europa je najviše uvozila iz Kine (272,7 milijardi eura), SAD-a (193,2 milijarde eura) i Rusije (105 milijardi eura).

 Europski izvoz
Europski izvoz 

Trgovina je stvorila milijune radnih mjesta u Europi. Prema procjenama Europske komisije u 2017. oko 36 milijuna radnih mjesta povezano je s trgovinom europskih poduzeća sa stranim zemljama.

Više o globalnoj trgovini:

Trgovinski ratovi: Kako EU može reagirati na uvođenje carinskih tarifa

Zastupnici traže nadzor izravnih stranih ulaganja u EU

Više o globalizaciji i EU:

Globalizacija: Veza između trgovinske politike Europske unije i ljudskih prava

Trgovinska politika Europske unije i prednosti globalizacije

Globalizacija donosi nove poslovne prilike i koristi za potrošače

Utjecaj globalizacije na zaposlenost i EU

Radna mjesta
Radna mjesta