MargaretU brojnim ruralnim područjima Afrike većina osoba s invaliditetom, starije osobe te one s kroničnim bolestima najveći se dio života suočavaju s marginalizacijom i gaženjem ljudskog dostojanstva. Na području pet sjeveroistočnih okruga u kojima su prestali sukobi EU u partnerstvu s humanitarnom organizacijom WaterAid Uganda te u okviru Instrumenta za vode podupire provedbu projekta za osiguranje vode za piće, sanitarnih uvjeta i edukacije o higijeni. Ljudsko dostojanstvo i zdravlje ovise o dostupnosti vode za piće.

EU-ovim Instrumentom za vode omogućuje se veća dostupnost vode za piće i sanitarnih uvjeta za skupine u nepovoljnom položaju te doprinosi boljem održivom gospodarenju i upravljanju vodama.

  • Dostupnost vode za piće i sanitarnih uvjeta najvažniji je preduvjet za smanjivanje smrtnosti djece i majki te suzbijanje bolesti.
  • U okviru EU-ova Instrumenta za vode u Ugandi je provedeno 17 projekata koji su ukupno stajali 39,4 milijuna eura.
  • Ovaj projekt koji se provodi u sjeveroistočnoj Ugandi trajat će pet godina i na njega će se potrošiti dva milijuna eura.
  • Provodi se u okruzima Amuria, Katakwi, Masindi, Kibuku, Pallisa i Napak u kojima su prestali sukobi.
  • Od početka projekta u svibnju 2011. broj osoba s pristupom vodi za piće povećao se za 100 913
  • Broj ljudi s pristupom sanitarnim uvjetima i edukaciji o higijeni povećao se za 231 049

S početkom projekta za osiguranje vode za piće te sanitarnih i higijenskih uvjeta prije malo više od godinu došlo je do pozitivnih promjena. U okviru projekta organizacije WaterAid Uganda voda za piće osigurana je izgradnjom bušotine u selu. “Nakon što sam dobila čistu vodu u blizini, moj život više nikad neće biti isti. Sada mi treba manje od 15 minuta da donesem vodu” priča četrdesettrogodišnja Margaret Amongo iz Bobola, sela u sjeveroistočnom okrugu Amuria koji je obilježen nestašicom vode za piće.

Cijelu priču o Margaret pročitajte ovdje. #EYD2015 #zdravlje

Photo credit: © European Union, 1995-2015