Komisija je u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) objavila novi poziv u vrijednosti od 10,5 milijuna eura za projekte kojima će se poboljšati sposobnosti država članica u području kibersigurnosti i njihova suradnja.

Konkretno, projekti će obuhvatiti područja kao što su koordinirani odgovor na kibersigurnosne incidente, kibersigurnosna certifikacija, izgradnja kapaciteta i institucijska suradnja u pitanjima kibersigurnosti te suradnja javnog i privatnog sektora.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton izjavio je: Potpora konkretnim projektima u području kibersigurnosti pomaže ciljanom razvoju inovativnih tehnologija i rješenja. Današnjim pozivom pridonijet će se jačanju naše otpornosti na kiberprijetnje u skladu s digitalnim ambicijama Europe i našom općom strategijom kako je opisana u Aktu o kibersigurnosti, Direktivi NIS i preporukama iz Plana za kibersigurnost.

Rok do kojeg podnositelji moraju podnijeti svoj prijedlog na internetskoj stranici poziva na podnošenje prijedloga u okviru Instrumenta za povezivanje Europe posvećenom telekomunikacijama za 2020. godinu je 5. studenoga 2020., a dodjela bespovratnih sredstava očekuje se od svibnja 2021.

Više informacija o mjerama EU-a za jačanje kapaciteta u području kibersigurnosti dostupno je u pitanjima i odgovorima, a projekti u području kibersigurnosti koje financira EU dostupni su ovdje.

RELATED LINK(S): 

Više informacija o novom pozivu

Više informacija o mjerama EU-a za jačanje kapaciteta u području kibersigurnosti

Projekti u području kibersigurnosti koje financira EU

Instrumenta za povezivanje Europe (CEF)