održivi razvojPovjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica ovoga će tjedna sudjelovati na Trećoj međunarodnoj konferenciji o financiranju razvoja u Adis Abebi, u Etiopiji. Rezultat konferencije trebao bi biti sporazum o financijskim i nefinancijskim načinima i sredstvima provedbe razvojnog programa za razdoblje nakon 2015. i ciljeva održivog razvoja.

Visoka predstavnica/potpredsjednica Mogherini uoči konferencije je izjavila: „Ova, 2015. godina, presudna je godina za našu borbu protiv siromaštva i borbu za održivi razvoj. Moramo biti ambiciozni ako želimo ispuniti bitne ciljeve koje smo si postavili: okončati teško siromaštvo i osigurati održivu budućnost za sve. Morat ćemo osnažiti ljude, počevši sa ženama i djevojkama, boriti se protiv nejednakosti, promicati mirna društva i postići zajednički boljitak uključivim i održivim rastom. Težak je to zadatak, a postići ćemo ga jedino ako svi preuzmemo odgovornost za ostvarenje svojih ciljeva i udružimo se u snažnom globalnom partnerstvu.

Povjerenik Mimica dodao je: „EU je, ukupno gledano, već sad najveći donator službene razvojne pomoći i predvodnik u osmišljavanju i upotrebi inovativnih mehanizama financiranja te se očekuje da će do 2020. mješovitim financiranjem mobilizirati sredstva u iznosu od 100 milijardi eura. Osim toga, mi smo najotvorenije tržište za zemlje u razvoju. I dalje ćemo pridonositi i čak pojačati doprinose te tako promicati održivi razvoj diljem svijeta, s posebnim naglaskom na najpotrebitije zemlje.

Na internetu su dostupni priopćenje za medije i infografika.