2015. posebna je godina za razvoj. To je prva Europska godina posvećena vanjskom djelovanju Europske unije i ulozi Europe u svijetu. To je jedinstvena prilika za sve razvojne organizacije u Europi da pokažu koliko je Europa predana iskorjenjivanju siromaštva u cijelom svijetu te da potaknu što više Europljana da se aktivno uključe u rad na razvoju. 2015. je i godina u kojoj bi prema dogovoru svjetskih čelnika iz 2000. trebali biti postignuti milenijski razvojni ciljevi te u kojoj će se međunarodna zajednica dogovoriti o budućem globalnom okviru za iskorjenjivanje siromaštva i održiv razvoj.

Eurobarometrom iz 2013. dobiveni su iznenađujući podaci o tome što državljani država članica EU-a misle o razvoju.

  • Više od 80 % njih smatra da je razvojna pomoć važna, a 60 % čak misli da bismo trebali davati više pomoći.
  • Dvije trećine vjeruje da bi suzbijanje siromaštva u zemljama u razvoju trebalo biti jedan od glavnih prioriteta Europske unije.
  • Istovremeno, 50 % ispitanika izjavilo je da ne zna ništa o tome kamo odlazi pomoć EU-a.

Tijekom 2015. europskim građanima objasniti će se kako funkcionira pomoć EU-a i da ona ima stvaran i trajan učinak. Poreznim obveznicima pokazati će se kako se njihovim novcem koristi na najbolji mogući način da bi se ljudima u cijelom svijetu koji, ne svojom krivnjom, žive u siromaštvu pomoglo da omoguće bolji život sebi, svojim obiteljima i zajednicama.

Tijekom godine predstavljeni će biti ljudi u partnerskim zemljama i istaknuti rad na terenu. U svijetu koji se brzo mijenja granice između svijeta u razvoju i razvijenog svijeta postale su sve mutnije. Neke bivše zemlje u razvoju postale su novi donatori, dok se druge i dalje bore sa siromaštvom. U međuvremenu su se pojavili novi izvori financijskih sredstava i novi razvojni partneri. U području razvoja promijenio se tradicionalni odnos donatora i primatelja te ono danas funkcionira na temelju suradnje, međusobne odgovornosti i međusobnog interesa. Pomaganje zemljama u razvoju u cijelom svijetu pri izgradnji mira i društvenog blagostanja nije samo stvar pravednosti, već se tako stvara i sigurniji svijet s većim gospodarskim i trgovinskim potencijalom za Europu.

 

I vi možete sudjelovati!

  • Svojim idejama i razmišljanjima možete pridonijeti nacionalnim i međunarodnim razvojnim raspravama.
  • Možete se pridružiti razvojnoj organizaciji.
  • Možete volontirati na razvojnom projektu.

 

Izvor (teskt i foto): EYD2015