Komisija je danas objavila statističke podatke o sigurnosti na cestama za 2016. prema kojima se broj smrtnih slučajeva zabilježenih prošle godine u EU-u smanjio za 2 %.

Broj osoba koje su 2016. izgubile život na cestama u EU-u iznosio je 25 500, što je za 600 manje nego 2015. te za 6000 manje nego 2010. Prema procjenama Komisije na cestama je usto teško ozlijeđeno 135 000 osoba.

Nakon dvogodišnje stagnacije 2016. zabilježen je povratak pozitivnog trenda smanjenja tog broja, a u proteklih je šest godina broj smrtno stradalih u cestovnom prometu smanjen za 19 %. Taj napredak ohrabruje, no možda ipak neće biti dovoljan ako EU namjerava ostvariti svoj cilj, odnosno prepoloviti broj smrtno stradalih u cestovnom prometu od 2010. do 2020. Stoga su potrebni dodatni napori svih dionika, a posebno nacionalnih i lokalnih vlasti koje poduzimaju većinu svakodnevnih mjera kao što su provedba propisa i podizanje razine osviještenosti.

Mogućnost pogibije u sudaru razlikuje se od jedne države članice do druge. Iako se jaz svake godine smanjuje, vjerojatnost pogibije na cestama još je uvijek više nego triput veća za osobe koje žive u državama članicama s najvišim stopama smrtnosti nego za osobe koje žive u zemljama s najnižim stopama.

Povjerenica za promet Violeta Bulc izjavila je: Današnji statistički podaci predstavljaju poboljšanje i dobru osnovu za nadogradnju. Ali brojke nisu te koje mi zadaju najviše briga – to su izgubljeni ljudski životi i obitelji koje za njima ostaju. Samo danas izgubit ćemo još 70 života na cestama EU-a, a broj osoba koje će pretrpjeti teške ozljede bit će peterostruko veći od toga! Pozivam sve dionike na jačanje napora kako bismo mogli ispuniti cilj i upola smanjiti broj poginulih u razdoblju od 2010. do 2020. Mogućnost pogibije u sudaru razlikuje se od jedne države članice do druge. Iako se jaz svake godine smanjuje, vjerojatnost pogibije na cestama još je uvijek više nego triput veća za osobe koje žive u državama članicama s najvišim stopama smrtnosti nego za osobe koje žive u zemljama s najnižim stopama.

Komisija je 2016. jednako tako prvi put objavila podatke o teškim ozljedama u cestovnom prometu temeljene na novoj zajedničkoj definiciji iz 16 država članica koje predstavljaju 80 % stanovništva EU-a. Na temelju tih podataka Komisija procjenjuje da broj teško ozlijeđenih osoba u EU-u iznosi 135 000. Ranjivi sudionici u prometu kao što su pješaci, biciklisti i motociklisti činili su velik udio teško ozlijeđenih osoba.

Dodatne informacije: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-674_hr.htm; Statistički podaci o sigurnosti na cestama za 2016. Što se krije iza brojki?;Rad Komisije na sigurnosti na cestama i statistički podaci o cestovnoj sigurnosti EU-a

OSTALE POVEZNICE: