Europska komisija pokrenula je novu bazu podataka za praćenje energetske učinkovitosti zgrada diljem Europe.

Baza podataka – Promatračnica fonda zgrada u Europskoj uniji – pruža informacije o karakteristikama građevina, uključujući vrijeme gradnje, potrošnju energije, obnovljivu energiju na licu mjesta i stope obnove.

Promatračnica prati razine energetske učinkovitosti u zgradama u pojedinim zemljama Europske unije i u Europskoj uniji kao cjelini, različite programe energetskog certificiranja i način na koji se provode te razine energetskog siromaštva u cijeloj Europskoj uniji.

Promatračnica je pokrenuta uz paket mjera čiji je cilj ubrzati prijelaz Europske unije na čistu energiju. Paket, koji je predstavljen 30. studenog, sadržavao je prijedlog nove Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada.

Cilj je potaknuti korištenje inovativnih i pametnih tehnologija kako bi se osiguralo da zgrade rade učinkovito i osnažiti stope obnove (trenutačno samo 1 % ukupnog fonda zgrada).

Građevinski sektor čini 40% europske potrošnje energije, a oko dvije trećine europskih zgrada izgrađeno je prije nego što su norme energetske učinkovitosti uopće postojale.

Više informacija: DG ENER