Europska komisija poziva sve zainteresirane da se jave s idejama za projekte koji bi se mogli ostvariti u okviru Europskih snaga solidarnosti.

Iz proračuna EU-a izdvojeno je ukupno 44 milijuna EUR za dodjelu odabranim projektima, koji će biti otvoreni mladima iz cijele Europe i izvan nje. Ovaj je poziv prvi u nizu poziva zahvaljujući kojima će se do kraja 2020. omogućiti najmanje 100 000 mladih da sudjeluju u Europskim snagama solidarnosti. 

Ovaj poziv na podnošenje prijedloga za projekte u okviru Europskih snaga solidarnosti pokazuje kako radimo na povećavanju broja prilika da se mladi uključe u aktivnosti solidarnosti. Europske snage solidarnosti, koje se financiraju iz proračuna EU-a, najbolji su okvir koji mladima omogućava učenje, dijeljenje i usmjeravanje svoje energije za opće dobro, izjavio je povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger.

Solidarnost je jedna od ključnih vrijednosti Europske unije. Mladi ljudi širom EU-a kontinuirano pokazuju spremnost da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Stvaranjem posebnog okvira i osiguravanjem potrebnih sredstava za razdoblje 2018. – 2020. mladima želimo dati više prilika za sudjelovanje, među ostalim, dajući im mogućnost da se organiziraju u volonterske timove i da iznose vlastite ideje za projekte solidarnosti, rekao je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Europske snage solidarnosti pomažu mladima u profesionalnom razvoju i integraciji na tržište rada. S obzirom na to da te snage imaju izraženu europsku dimenziju solidarnosti, sudjelovanje u njihovim aktivnostima izvanredna je prilika za mlade da razviju međuljudske vještine i steknu nova znanja, čime obogaćuju i sebe i društvo u cjelini, izjavila je povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen.

Koji su projekti prihvatljivi? 

Današnji je poziv otvoren za širi raspon projekata nego u prošlosti: uz dugoročno pojedinačno volontiranje, naukovanje i poslove u području solidarnosti, sljedeći će se projekti smatrati prihvatljivima za sudjelovanje.

  • Organizacije će moći predložiti kratkoročne projekte (u trajanju od 2 tjedna do 2 mjeseca) za volonterske timove. Organizacije će prvo morati dobiti oznaku kvalitete, za koju se mogu prijaviti u bilo kojem trenutku podnošenjem zahtjeva nacionalnoj agenciji za Erasmus+ ili, ovisno o pojedinačnom slučaju, Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu.
  • Pravo na prijavljivanje za financiranje nije ograničeno samo na javna i privatna tijela uspostavljena u državama članicama EU-a. Mladi registrirani na portalu Europskih snaga solidarnosti moći će se organizirati u timove s najmanje 5 članova pa samostalno pokretati i voditi projekte solidarnosti.
  • U nekim aktivnostima Europskih snaga solidarnosti u području volontiranja mogu sudjelovati i organizacije izvan EU-a, konkretno, organizacije iz Islanda, Lihtenštajna, Norveške, Turske, bivše jugoslavenske republike Makedonije i drugih partnerskih zemalja.

Sljedeći koraci

Projekti u okviru današnjeg poziva odabrat će se nakon što Europski parlament i Vijeće službeno prihvate prijedlog Komisije, u skladu s političkim dogovorom iz lipnja 2018. Rok za podnošenje prijava je 16. listopada 2018., osim za projekte volonterskih timova, koji se mogu prijaviti do 18. veljače 2019.