Ove godine u II. osnovnoj školi Čakovec održano je finale EU kviza za Međimursku županiju pod vodstvom Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec.

Kviz se provodi u okviru obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna već sedamnaestu godinu zaredom, a mnogi su školarci prva znanja o Europskoj uniji stekli upravo pripremajući se za sudjelovanje.

Svaku školu predstavljao je tim s 3 člana i jednim zamjenskim članom, a ekipe su morale pokazati znanje u poznavanju povijesti, država, institucija i geografskih obilježja Europske unije. U finalu su sudjelovali kvizaši iz OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Mursko Središće, OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec, OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec i II. OŠ Čakovec.

Povjerenstvo za provođenje kviza činili su pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović, koordinatorica EDIC centra Čakovec Marija Stanković te viši stručni suradnik Upravnog odjela za poslove Skupštine i opće poslove Branko Matuza.

Ispred Međimurske županije prisutne je pozdravila zamjenica župana Sandra Herman. „U posljednjih nekoliko godina vrlo često čujemo kako naši učenici putuju u različite zemlje, sudjelujući u Erasmus projektima što je samo jedna od mogućnosti koju smo stekli članstvom u Europskoj uniji. Sigurno ste čuli kako se u općinama i gradovima mnogo radi i gradi – obnavljaju se škole, grade se novi vrtići i školske dvorane, obnavlja se bolnica što je sufinancirano EU sredstvima, a također predstavlja jedan od benefita članstva u Europskoj uniji. Vi kao školarci također imate svoja prava, a još veće obveze ćete imati kao odrasli ljudi. Kada postanete punoljetni moći ćete i glasovati, a možda netko od vas bude i član Europskog parlamenta.“ – poručila je zamjenica župana te svima koji su se plasirali u finale čestitala na dobrom rezultatu.

Dobrodošlicu im je zaželjela i knjižničarka II. osnovne škole Čakovec Nina Vugrinec. „Nadam se da ćete se osjećati ugodno u našoj školi, a svim sudionicima želim puno uspjeha u natjecanju,“ poručila je.

Program EU kviza vodila je Aleksandra Ličanin, a svečanost otvorenja svojim su nastupom uveličale učenice II. OŠ Čakovec Dina Novak Ida Blažinović.

Učenici Osnovne škole Mursko Središće pobjednici EU kviza!

Učenici osnovnih škola iz Međimurja sudjelovali su na EU kvizu koji je proveden u dva kruga. Za kvalifikacije je bilo prijavljeno šest osnovnih škola, a svih šest timova plasiralo se u finale. Ovogodišnji pobjednik EU kviza je tim Osnovne škole Mursko Središće koji se u eliminacijskom krugu natjecao s timom Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec.

Također eliminacijski krug iskusili su i predstavnici Osnovne škole Macinec i Osnovne škole Nedelišće koji su se natjecali za treće mjesto. Tako je treće mjesto na kraju pripalo Osnovnoj školi Macinec.