Europska komisija pokreće drugi krug inicijative DiscoverEU.

Od danas u podne do utorka, 11. prosinca u podne (po srednjoeuropskom vremenu) mladi u dobi od 18 godina moći će se prijaviti za putne karte koje će ih sljedećeg ljeta odvesti na putovanje Europom.

U uspješnom prvom krugu priliku za putovanje Europom u razdoblju od srpnja do listopada 2018. dobilo je 15 000 mladih. Mnogi od njih sudjelovali su u raznim događanjima povodom Europske godine kulturne baštine.

„Divno je vidjeti mlade kako zahvaljujući ovoj novoj inicijativi istražuju europske kulture i tradicije, upoznaju se s europskom raznolikošću i stječu nove prijatelje koje inače ne bi upoznali. Prvi krug pomogao je mladima steći samopouzdanje i nove vještine, primjerice preuzeti inicijativu i sporazumijevati se na drugim jezicima. DiscoverEU nije samo prilika za putovanje, nego i priprema za život”, izjavio je povjerenik Tibor Navracsics, nadležan za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Tko se može prijaviti i kako?

U ovom će se krugu moći prijaviti svaki građanin EU-a rođen između 1. siječnja 2000. i 31. prosinca 2000.

Zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti preko Europskog portala za mlade, na kojem će se morati registrirati i navesti kamo planiraju putovati. Sudionici će se birati na temelju odgovora na pet pitanja iz kviza na temu europske kulture i raznolikosti, inicijativa EU-a za mlade i predstojećih izbora za Europski parlament te na jedno dodatno pitanje otvorenog tipa na temu povezanu s drugim krugom inicijative DiscoverEU.

Odabrani podnositelji prijave moći će krenuti na putovanje u trajanju od najviše 30 dana u razdoblju od 15. travnja do 31. listopada 2019.

Komisija u ovom krugu na prijavu posebno potiče mlade s posebnim potrebama ili suočene s društvenim izazovima. Osobama s posebnim potrebama Komisija će dati informacije i savjete te im nadoknaditi troškove posebne pomoći (npr. osoba u pratnji ili pas vodič za slabovidne sudionike).

Odabrani sudionici moći će putovati sami ili u skupini od najviše pet osoba (u dobi od 18 godina). U pravilu će se putovati željeznicom. Međutim, kako bi se osigurao što širi pristup diljem Europe, sudionici će moći putovati i alternativnim prijevoznim sredstvima kao što su trajekti, autobusi ili, u iznimnim situacijama i prema potrebi, zrakoplovi. Tako će se sudjelovanje omogućiti i mladima koji žive u udaljenim područjima ili na otocima.

Svakoj državi članici EU-a dodijeljena je kvota putnih karata na temelju udjela broja stanovnika svake od njih u ukupnom broju stanovnika Europske unije.

Kontekst

Inicijativa DiscoverEU pokrenuta je u lipnju 2018. i dodijeljeno joj je 12 milijuna eura. Dosad je više od 15 000 mladih dobilo priliku za putovanje Europom. Cilj je inicijative mladima pružiti nove prilike da istraže bogatu europsku kulturnu baštinu, upoznaju nove ljude, uče o drugim kulturama i iskuse što znači biti Europljanin.

Reakcije dosadašnjih sudionika vrlo su pozitivne. Mnogi od njih prvi su put putovali bez roditelja ili drugih odraslih osoba, a većina je navela da im je putovanje pomoglo da se osamostale. Osim toga, iskustvo sudjelovanja u inicijativi omogućilo im je da bolje razumiju druge kulture i europsku povijest, a poboljšali su i znanje stranih jezika. Dvije trećine sudionika izjavilo je da si bez inicijative DiscoverEU ne bi mogli priuštiti putne karte.

Europska komisija predložila je da se inicijativi DiscoverEU iz sljedećeg višegodišnjeg proračuna EU-a (za razdoblje od 2021. do 2027.) namijeni 700 milijuna eura u okviru budućeg programa Erasmus. Ako Europski parlament i Vijeće odobre taj prijedlog, u tom će razdoblju priliku za putovanje dobiti još 1,5 milijuna osamnaestogodišnjaka.

Više informacija

Više informacija dostupno je na Europskom portalu za mlade, stranici European Youth na Facebooku i na profilu European Youth na Twitteru.

Pitanja i odgovori o drugom krugu inicijative DiscoverEU

DiscoverEU factsheet