11295630_782328821881416_2731055199741050047_nEuropean Space Expo je interaktivna izložba Europske komisije koja predstavlja najvažnije informacije Europskog svemirskog programa. Uz ovu jedinstvenu putujuću izložbu brojne pogodnosti koje svemir donosi u Europu doslovno su vam nadohvat ruke! Imate priliku vidjeti, dotaknuti i doživjeti sve što Europa radi u svemiru i sa svemirom te kako nam te inicijative već danas poboljšavaju kvalitetu života.

Zahvaljujući ulaganjima Europske unije u vrhunsku satelitsku navigaciju (Galileo i EGNOS) te usluge promatranja Zemlje (Copernicus), životi građana diljem Europe bit će sigurniji, učinkovitiji i ekološki osvješteniji. Očekuje se da će usluge i primjene koje nam nudi svemirski program EU-a stvoriti mogućnosti na globalnom tržištu te podržati otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski rast u budućnosti.

Neki od najzanimljivijih izložaka na izložbi European Space Expo obuhvaćaju OmniGlobe, interaktivnu 3D prezentaciju Zemljine atmosfere i impresivne modele satelita Galileo.

Uz pomoć bogatih interaktivnih audiovizualnih sadržaja lako je uvjeriti se u u različite korisne primjene satelitske tehnologije.

Istraživanje svemira pridonosi ostvarenju važnih ciljeva u područjima kao što su prijevoz, poljoprivreda, ribarstvo, upravljanje kriznim situacijama, humanitarna pomoć i još mnogo toga. Usluge koje se temelje na istraživanju svemira omogućuju učinkovito funkcioniranje suvremenog društva. Na primjer, sateliti prenose vijesti uživo, podržavaju moderne navigacijske sustave i omogućuju prognoziranje vremena.

Vrijednost tržišta za razne oblike praktične primjene globalne satelitske navigacije dosegnut će 240 milijardi eura do kraja desetljeća, a oko sedam posto bruto domaćeg proizvoda – što u Europi iznosi 800 milijardi eura – oslanjat će se na usluge satelitske navigacije. Istraživanja pokazuju da bi Galileo europskom gospodarstvu mogao donijeti i do 90 milijardi eura u prvih 20 godina.

Nadalje, europska svemirska proizvodna industrija trenutno vrijedi 5,4 milijarde eura godišnje, a u njoj radi više od 31 000 visokokvalificiranih zaposlenika.

Posjetite European Space Expo i saznajte što izložba ima za ponuditi!

Izložba je otvorena radnim danom od 10 – 21 i vikendom od 10 – 22 sata, na Trgu Bana Josipa Jelačića.

Posjete za škole organiziraju se tijekom tjedna, a prijave se primaju na:http://spaceexpo.spacetecpartners.eu/zagreb

Više: http://bit.ly/1Ayh8m4