Prema najnovijim procjenama, očekuje se da će Junckerov plan potaknuti više od 177 milijardi eura ukupnih ulaganja.

Podaci su ažurirani nakon prošlotjednog sastanka Upravnog vijeća Europske investicijske banke (EIB).

Ta je brojka dosegnuta svega dvije godine nakon što je Junckerova Komisija pokrenula Plan ulaganja, a predstavlja više od polovice prvotno predviđenog ciljnog iznosa ukupnih mobiliziranih ulaganja od 315 milijardi eura.

Ukupno financiranje iz operacija odobrenih u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) iznosi više od 32 milijarde eura, a obuhvaća svih 28 država članica. Europska investicijska banka (EIB) odobrila je 197 infrastrukturnih projekata s podrškom EFSU-a vrijednih više od 24 milijarde eura.

Europski investicijski fond (EIF) odobrio je 264 sporazuma o financiranju MSP-ova, pri čemu ukupno financiranje u okviru EFSU-a iznosi više od 8 milijardi eura.

Očekuje se da će se više od 400 000 MSP-ova i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije koristiti tim financiranjem. Komisijin prijedlog za produljenje trajanja EFSU-a (tzv. prijedlog za EFSU 2.0) već je uznapredovao.

Na sastanku u prosincu Europsko vijeće pozdravilo je dogovor ministara financija EU-a da podrže prijedlog te pozvalo suzakonodavce da donesu produljenje trajanja u prvoj polovici 2017. godine.

Predsjednik Juncker jasno je dao do znanje da je EFSU 2.0 jedan od glavnih zakonodavnih prioriteta Komisije te planira tijesnu suradnju s Europskim parlamentom kako bi se zajamčilo njegovo brzo donošenje.