Izlaskom Ujedinjene Kraljevine iz EU-a suradnja ne prestaje i u tijeku su pregovori o suradnji u raznim područjima, od trgovine i prijevoza do borbe protiv zločina.

Europska unija i Ujedinjena Kraljevina suočene su s mnogim zajedničkim izazovima, poput klimatskih promjena i suradnje policije, a kroz suradnju mogu ostvariti bolje rezultate.

Sporazum o povlačenju, koji su obje strane ratificirale, obuhvaća zaštitu građanskih prava, preuzete financijske obveze UK-a i pitanja granica, posebno one između UK-a i Republike Irske, te se treba u potpunosti primijeniti.

Budući odnosi dio su posebnog sporazuma, o kojem se trenutno pregovara na temelju političke deklaracije koju su obje strane dogovorile i ratificirale.

Stajalište Parlamenta

rezoluciji usvojenoj 12. veljače zastupnici su zatražili sveobuhvatan sporazum koji uključuje ravnopravne uvjete.

David McAllister, predsjednik Parlamentarne koordinacijske grupe za Ujedinjenu Kraljevinu, 29. svibnja izjavio je: „Parlament neće pristati na sporazum koji ne uključuje odredbe o ravnopravnim uvjetima, temeljnim pravima i stabilnom okviru za ribarstvo. Također smatra da je potpuna provedba Sporazuma o povlačenju, kojeg je potpisao britanski premijer, presudna.”

Zastupnici iz odbora za vanjske poslove i trgovinu 12. lipnja ponovno su izrazili svoju snažnu podršku stajalištu EU-a u pregovorima između EU-a i UK-a o budućem odnosu. Svi zastupnici glasaju o nacrtu rezolucije tijekom plenarnog zasjedanja koje se održava od 17. do 19. lipnja.

Glasanje odbora uslijedilo je prije konferencije o pregovorima u tijeku 15. lipnja s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Komisije Ursulom Von der Leyen na kojoj je sudjelovao i predsjednik Parlamenta David Sassoli.

Područja suradnje

Svaki sporazum o budućim odnosima bavi se raznim pitanjima, od razmjene dobara i usluga, do okoliša, istraživanja i obrazovanja.

Važni pregovori vodit će se o trgovinskim uvjetima i pitanjima vezanim uz carine, standarde proizvoda, jednake uvjete, ribarstvo, poštivanje temeljnih prava i rješavanje sporova.

Zaštita prava građana

Prava građana već su zaštićena Sporazumom o povlačenju, te građani EU-a i UK-a mogu nastaviti živjeti i raditi na svojoj trenutnoj lokaciji. Ova tema i dalje je ključna za Europski parlament, koji posebnu pažnju polaže na pitanja poput slobode kretanja i zdravstvenog osiguranja. Zastupnici pomno prate kako se provodi dogovor postignut sporazumom o povlačenju.

Vremenski okvir

Sporazumom o povlačenju dogovoreno je prijelazno razdoblje do kraja prosinca 2020. Tijekom tog razdoblja UK i dalje ima pristup jedinstvenom tržištu i podliježe zakonodavstvu EU-a, iako više ne može oblikovati nove zakone u EU-u.

Pregovori trebaju završiti prije kraja prijelaznog razdoblja. Ako se to zatraži, prijelazno razdoblje može biti jednom produženo, a odluka o produženju mora se donijeti prije 1. srpnja.

Ako se ne postigne dogovor, UK će trgovati s EU-om po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO-a).


Saznajte više o mjerama u slučaju izostanka dogovora

Kako idu pregovori?

Bivši povjerenik Michel Barnier vodi pregovore u ime EU-a, na temelju smjernica Europskog vijeća. Barnier je vodio i pregovore o Sporazumu o povlačenju.

Zastupnici mogu utjecati na pregovore usvajanjem rezolucija u kojima iznose stajalište Parlamenta. Parlament je osnovao skupinu na čelu koje je predsjednik Odbora za vanjske poslove David McAllister (EPP, Njemačka), a njezina zadaća je suradnja s pregovaračem EU-a Barnierom i koordinacija s parlamentarnim odborima.

Sporazum o budućim odnosima stupa na snagu samo ako ga odobre Europski parlament i Vijeće. Za razliku od Sporazuma o povlačenju, moguće je da će njega morati odobriti i parlamenti država članica, ako se odnosi na pitanja u nadležnosti EU-a i država članica. Sporazum mora dobiti odobrenje UK-a.

Daljnje informacije