Za dobro zdravlje te dug i kvalitetan život, izuzetno je važno voditi računa o redovitoj tjelesnoj aktivnosti.

Brojna su istraživanja pokazala da svakodnevno brzo hodanje u trajanju od 30 minuta smanjuje za 18% rizik nastanka srčanih bolesti, a rizik moždanog udara smanjen je za 11%. Vožnja biciklom još učinkovitije smanjuje rizik za brojne kronične bolesti.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s brojnim lokalnim partnerima, već šest godina, u mjesecu rujnu organizira natjecanje “Pješke ili biciklom na posao” kao doprinos Europskom tjednu kretanja (16.-22.rujna) koji je posvećen održivoj mobilnosti i kojim se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstava javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.

Natjecanje je bilo namijenjeno svim zaposlenicima koji su u tri tjedna natjecanja, od 09.09.-27.09.2013. godine trebali u svakom tjednu barem 3 dana pješačiti ili putovati biciklom na posao i s posla. Uključiti su se mogle osobe s prebivalištem u Međimurskoj županiji kojima je udaljenost do posla 1 kilometar ili više.

Ove smo godine zaprimljeno je 135 važećih prijava koje su ušle u ždrijeb za izbor nagrada, od toga je rezultate prijavilo 87 žena i 48 muškaraca koji su tijekom akcije prošli ukupno 25.010 km. Od ukupnog broja važećih prijava, 94 je bilo zaposlenih osoba.  

Izvlačenje nagrađenih osoba se održalo 04. listopada 2019. godine u 12,30h u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u prisutnosti organizatora, sponzora i članova komisije.  

NAGRADE: 1. nagrada – bicikl, 2. nagrada- sportski pametni sat, 3. nagrada – sportska jakna, 4. nagrada-biciklistička kaciga, 5. nagrada – aparat za mjerenje koraka-pedometar.

Deset sudionika je osvojilo sigurnosnu opremu za pješake i bicikliste, osoba koja je prošla najviše kilometara osvojila je ciklo kompjuter te biciklističku majicu, a za sve prijavljene osobe osigurane su jednodnevne karte za kupanje na Gradskim bazenima Marija Ružić u Čakovcu, koje će se moći iskoristiti do kraja ove godine.

EDIC Čakovec je i ove godine bio jedan od sponzora kampanje.

Čestitke svim sudionicima i dobitnicima.