woman-791874_640Veliki telefonski računi koji gutaju novac za ljetovanje ili pak internetska veza koja ne ispunjava očekivanja – sve će to uskoro biti stvar prošlosti. Europski parlament, Vijeće i Komisija danas su se dogovorili da će u srpnju 2017. ukinuti naknade za roaming te da će donijeti prva pravila o neutralnosti interneta koja će vrijediti u cijelom EU-u.

Andrus Ansip, potpredsjednik Komisije zadužen za digitalno jedinstveno tržište, pozdravio je dogovor: „Europljani već dugo zazivaju i čekaju ukidanje naknada za roaming i pravila o neutralnosti interneta. Nismo ih prečuli. Još uvijek nas očekuje mnogo posla na uspostavi digitalnog jedinstvenog tržišta. Naše planove za njegovo ostvarenje prošli su tjedan u potpunosti podržali šefovi država i vlada, pa rezultate ne bi trebalo dugo čekati.

Günther H. Oettinger, povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo, izjavio je: „Pozdravljam današnji ključni dogovor kojim će se napokon ukinuti naknade za roaming te uspostaviti pragmatična pravila o neutralnosti interneta diljem EU-a. I jedno i drugo neophodno je i potrošačima i poduzećima u današnjem europskom digitalnom gospodarstvu i društvu. Na tim ćemo važnim osnovama temeljiti daljnji rad prilikom predstojećeg pregleda zakonodavstva EU-a u području telekomunikacija.

Opisane mjere dopunit će ambiciozna revizija europskih pravila o telekomunikacijama koja će se provesti 2016. godine. Ta će reforma obuhvaćati djelotvorniju koordinaciju spektra na razini EU-a. Stvaranje odgovarajućih uvjeta za uspjeh digitalnih mreža i usluga ključni je cilj Komisijina plana za stvaranje digitalnog jedinstvenog tržišta. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije i informativnom članku.

Photocredit: Pixabay.com