Otkazan let zbog Covida-19? Ne želite ili ne smijete putovati? Saznajte više o svojim putničkim pravima u EU-u u ovim izvanrednim vremenima.

Brojne države članice uvele su mjere zaštite poput ograničenja putovanja, zone karantena i izolacija kako bi se nosile s pandemijom koronavirusa. One imaju veliki utjecaj na sektor prijevoza pa zato nastavite čitati i saznajte svoja prava.

Europska komisija predstavila je 18. ožujka detaljni vodič kojim osigurava koherentnu primjenu prava putnika u EU-u i njihovu zaštitu diljem država članica.

Što ako mi je otkazan let?

Zrakoplovne kompanije koje otkažu let imaju obvezu, u svim slučajevima, ponuditi putnicima tri opcije:

a) Povrat novčanih sredstava

b) Najranije moguće preusmjeravanje

c) Preusmjeravanja na kasniji datum po izboru putnika

Ako izaberete najranije moguće preusmjeravanje, uzmite u obzir mogućnost znatnog kašnjenja jer je broj letova trenutno ograničen zbog nacionalnih mjera za sprječavanje širenja virusa.

Imam li pravo na hotel i obroke u slučaju otkazivanja?

Zračni prijevoznici imaju obvezu, bez izuzetka, osigurati besplatne obroke, osvježenje i hotelski smještaj za putnike kojima je otkazan let i koji su izabrali što ranije preusmjeravanje.

Imam li pravo na naknadu?

Putnici u zračnom prometu imaju pravo na naknadu ako im je let otkazan manje od dva tjedna prije datuma polaska, osim u „izvanrednim okolnostima“. To izuzeće može se primijeniti u slučaju izbijanja koronavirusa, jer su mjere javnih tijela zrakoplovnim kompanijama onemogućile normalan rad.

Što ako želim otkazati putovanje?

Ako sami odlučite otkazati putovanje naknada ovisi o vrsti karte koju ste kupili i navedena je u općim uvjetima. Kontaktirajte kompaniju za više detalja.

Europska unija jedino je mjesto na svijetu gdje su svi građani koji putuju zrakoplovom, željeznicom, brodom ili autobusom zaštićeni nizom prava.

Saznajte kako Europski parlament štiti prava putnika diljem EU-a

Izbjegavanje praznih letova

Pravila o zračnim lukama obvezuju zrakoplovne kompanije na iskorištavanje većine termina za polijetanje i slijetanje ako ih žele zadržati i sljedeće sezone.

U četvrtak, 26. ožujka, Parlament raspravlja i glasa o prijedlogu Komisije za privremeno ukidanje pravila EU-a o terminima zračnih luka kako bi se zaustavili prazni letovi.

Daljnje informacije