Danas svoja vrata otvara 75. Filmski festival u Veneciji, a na njemu će biti prikazano šest filmova i jedna televizijska serija financirana iz programa MEDIA, EU-ova programa kojim se podržava europska audiovizualna industrija.

Tri filma financirana iz programa MEDIA našla su se i među finalistima za Zlatnog lava: „Capri Revolution“ Marija Martonea (Italija/Francuska), „Suton“ (Napszállta) Lászla Nemesa (Mađarska/Francuska) i „Bez autora“ (Werk Ohne Autor) Floriana Henckela von Donnersmarcka (Njemačka).

U konkurenciji Orizzonti, posvećenoj najnovijim trendovima u međunarodnom filmu, bit će prikazan film financiran iz programa MEDIA „Dan kada sam ostala bez sjene“ (Yom adaatou zouli) Soudade Kaadan (Sirija/Libanon/Francuska/Katar).

Na festivalu će se premijerno prikazati i prve dvije epizode nove televizijske serije „Moja fantastična prijateljica“ (L’amica geniale) Saverija Costanza (Italija/Belgija), snimljene prema bestselerima Elene Ferrante.

Europska komisija ujedno u subotu na marginama Festivala organizira Europski filmski forum.

Marija Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, izjavila je: „Sedamdeset peto izdanje Filmskog festivala u Veneciji izvrsna je prilika da istaknemo ključnu ulogu festivalâ u promicanju europskih filmova, televizijskih serija i drugih audiovizualnih djela. Program Kreativna Europa – MEDIA festivalima omogućuje da iskoriste prilike koje donosi budućnost u razdoblju u kojemu se publika i poslovni modeli audiovizualne industrije brzo mijenjaju. U Veneciji ćemo naglasak staviti na raspravu o mogućnostima suradnje među festivalima radi boljeg iskorištavanja resursa i razmjene najbolje prakse. Prijedlogom Komisije o programu Kreativna Europa – MEDIA u dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. predviđa se dodatna podrška festivalima radije bolje prilagodbe globalnoj industriji.

Nakon Europskog filmskog foruma dodijelit će se prva Europska nagrada za kinematografsku inovaciju projektima koje su kandidirale mreže kina. Dobitnik prve nagrade osvojit će 10 000 eura. Dodatne informacije o naslovima financiranima iz programa MEDIA koji sudjeluju na Filmskom festivalu u Veneciji dostupne su ovdje, a o Europskom filmskom forumu ovdje.

Pregled programa MEDIA dostupan je u informativnom članku.

Photocredit: LA BIENNALE DI VENEZIA http://www.labiennale.org/en/cinema/2018/lineup/venezia-75-competition/capri-revolution