Europski parlament tajnim glasovanjem, s 383 glasa za, izabrao je 16. srpnja Ursulu von der Leyen za predsjednicu Europske komisije.

Nova predsjednica preuzet će dužnost 1. studenoga 2019., na pet godina. U glasačkim kutijama bilo je ukupno 733 papirnatih listića, od toga jedan nije bilo valjan. 383 zastupnika glasovalo je za, 327 protiv i 22 bilo je suzdržano.

Prema službenim obavijestima koje su uputila tijela država članica, u Europskom parlamentu trenutačno ima 747 zastupnika, tako da je potrebni prag za izbor bio 374 glasa, odnosno više od 50 % svih članova. Predsjednik Sassoli službeno je nakon glasovanja objavio koliki je broj glasova potreban. Glasovanje je bilo tajno, na papirnatim listićima.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli je izjavio:

„U ime Parlamenta čestitam vam na izboru za predsjednicu Europske komisije.

Sada započinje vrlo važno razdoblje za Europske institucije. Morat ćemo se pripremiti za saslušanja kandidata za povjerenike, koja će, kao što znate, zastupnici ovog Parlamenta provesti vrlo temeljito.

Očekujemo da će i pitanja o kojima ste govorili danas na plenarnoj sjednici članovi vašeg Kolegija povjerenika isto tako dobro razmotriti i analizirati tijekom saslušanja pred odgovarajućim parlamentarnim odborima.

Sljedećih nekoliko godina bit će vrlo važne za budućnost Europske unije i možemo ih uspješno provesti samo uz usku i potpunu suradnju institucija.“

Sljedeći koraci


Novoizabrana predsjednica Komisije sada će uputiti službena pisma šefovima država ili vlada država članica u kojima ih poziva da predlože svoje kandidate za članove Komisije. Saslušanja kandidata u nadležnim odborima Parlamenta zakazana su za razdoblje od 30. rujna do 8. listopada. Parlament mora potom izabrati cjelokupni Kolegij povjerenika, najvjerojatnije na sjednici od 21. do 24. listopada. Više informacija potražite ovdje.