resizeMinistar poduzetništva i obrta Gordan Maras i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predstavili su prvi poziv za privlačenje bespovratnih sredstava iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. namijenjen malim i srednjim poduzetnicima za izgradnju proizvodnih kapaciteta i ulaganja u opremu.

Bespovratna sredstva dodjeljivati će se putem trajno otvorenih Poziva na dostavu projektnih prijava odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti gotovo 1,2 milijarde kuna.

Bespovratna sredstva doprinijeti još boljem poslovanju uspješnih malih i srednjih poduzetnika koji proizvode i stvaraju dodanu vrijednost te nastavku njihovih pozitivnih trendova – povećanju izvoza, investicija i zapošljavanja te rasta gospodarstva.

Uz gotovo 150 milijuna EUR namijenjenih proizvodnji, poduzetnike u sljedećoj godini očekuje i oko 350 milijuna EUR potpora za turizam, poduzetničku infrastrukturu, informatizaciju te povećanje kvalitete proizvoda. Bespovratna sredstva dodjeljuju se u svrhu podizanja konkurentnosti i to kroz investicije u nove i postojeće proizvodne kapacitete, ulaganja u suvremenu proizvodnu opremu, tehnologiju i nove proizvode, diversifikaciju i širenje poslovne djelatnosti, što će u konačnici omogućiti razvoj proizvoda i usluga, povećanje produktivnosti te povećanje broja zaposlenih i očuvanja postojećih radnih mjesta.

“EU fondovi velika su šansa za oporavak hrvatskog gospodarstva i poboljšanje uvjeta života građana“,  istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. Kazao je i kako se nastavlja provedba već započetih velikih projekata te novih za koje će u idućoj godini biti raspisani natječaji.„U 2015. se očekuje raspisivanje niza javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020.“, ukupne procijenjene vrijednosti 4,9 milijardi kuna“, zaključio je Grčić.Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvoreno je na eSavjetovanje mrežnoj stranici Ministarstva poduzetništva i obrta od 30. prosinca 2014. do 20. siječnja 2015. Svi potencijalni prijavitelji mogu pristupiti javnoj raspravi uz obaveznu registraciju putem linka na https://esavjetovanja.minpo.hr/ECon/Dashboard

Javnih poziv za ovaj program potpora za poduzetnike planiran je u prvom kvartalu 2015. godine.

Tekst i slika: www.strukturnifondovi.hr