U nadolazećim mjesecima zastupnici glasaju o dugoročnom proračunu EU-a, novom zakonu o klimi i nastavljaju raspravljati o budućnosti Europe.

Dugoročni proračun i plan oporavka

Komisija je u svibnju predložila plan za poticanje gospodarstva vrijedan 750 milijardi eura kojim bi se, uz revidirani prijedlog proračuna EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. u iznosu od 1,1 bilijuna eura, trebao ublažiti šok izazvan pandemijom koronavirusa i utrti put održivoj budućnosti. Prijedlozi su predmet pregovora između Parlamenta i država članica u Vijeću.

Zeleni plan

U rujnu, Odbor za okoliš (ENVI) glasa o zakonu EU-a o klimi koji je Komisija predložila u ožujku, uključujući način na koji EU može postići klimatsku neutralnost do 2050. Svi zastupnici trebali bi glasati o ovoj temi na plenarnoj sjednici u listopadu.

Konferencija o budućnosti Europe

Konferencija o budućnosti Europe nova je inicijativa o promjenama potrebnim za bolju pripremu EU-a za budućnost. Konferencija je trebala započeti u svibnju, ali je odgođena zbog pandemije COVID-19. U rezoluciji izglasanoj tijekom ljeta Parlament naglašava da konferencija treba započeti „što prije u jesen 2020.”. Očekuje se da će trajati dvije godine.

Brexit

Pregovori o budućem odnosu EU-a i Ujedinjene Kraljevine su u tijeku. Prema trenutačnom sporazumu o povlačenju prijelazno razdoblje traje do kraja prosinca 2020., stoga je cilj obiju strana zaključiti pregovore do kraja godine. Sporazum može stupiti na snagu samo ako ga odobri Parlament.

Zakon o digitalnim uslugama

U okviru europske digitalne strategije Komisija je najavila da će krajem 2020. predstaviti paket zakona o digitalnim uslugama kojim bi se trebalo ojačati jedinstveno tržište digitalnih usluga. Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) te Odbor za pravna pitanja (JURI) objavili su svoje nacrte izvješća, a glasanje u odborima očekuje se u rujnu.

Industrijska strategija

U ožujku 2020. Komisija je predstavila novu industrijsku strategiju za Europu kako bi se osigurala mogućnost prijelaza europskih poduzeća na klimatsku neutralnost i digitalna budućnost. Odbor za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) glasa o vlastitom izvješću u rujnu, a glasanje na plenarnoj sjednici predviđeno je dva mjeseca kasnije.

Reforma zajedničke poljoprivredne politike

Završna faza pregovora o europskom poljoprivrednom sektoru nakon 2020. ovisi o dogovoru o proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027., a u obzir će uzeti i Europski zeleni plan.

Pakt o migracijama

Nakon što države članice postignu preliminarni dogovor o proračunu EU-a, Komisija će predstaviti novi pakt o azilu i migracijama. Odbor za građanske slobode trenutačno radi na izvješću o novim zakonitim načinima migracije radne snage u EU-u.

Prava putnika u željezničkom prometu

EU radi na novim pravilima za jačanje prava putnika u željezničkom prometu, uključujući veću naknadu u slučaju kašnjenja i veću pomoć osobama s invaliditetom. Cilj ih je dovršiti do 2021., godine koju je Komisija predložila za Europsku godinu željeznice. Nakon prekida zbog pandemije COVID-19, pregovori između institucija nastavljeni su u lipnju.

Masovno financiranje

U ožujku 2018. Komisija je u okviru akcijskog plana za financijsku tehnologiju predstavila prijedlog uredbe o pružateljima usluga masovnog financiranja. Tržište masovnog financiranja EU-a nedovoljno je razvijeno u usporedbi s drugim velikim svjetskim gospodarstvima zbog nedostatka zajedničkih pravila. Točno dvije godine kasnije Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku postigao je privremeni dogovor s Vijećem o prijedlogu.