Nagrada_demokratsko društvoEuropski građanski forum objavio je poziv na prijave za Europsku nagradu za demokratsko građanstvo.

Nagrada se dodjeljuje organizacijama civilnoga društva za inicijative i konkretne utjecaje na život u zajednici na lokalnom, regionalnom, nacionalnom ili europskom nivou u četiri kategorije:

  • Kampanja godine – za kampanje usmjerene na podizanje svijesti provedene u 2014. godini, sa značajnim utjecajem na život u zajednici i javno djelovanje;
  • NGO godine – nagrada za neprofitne organizacije za inovativne transnacionalne aktivnosti provedene u 2014. koje pridonose razvoju obrazovanja za demokraciju i ljudska prava u skladu s Poveljom Vijeća Europe o obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava;
  • Osoba godine – nagrada pojedincima za izniman doprinos demokratskom životu, društvenom napretku i razvoju zajednice;
  • Medijska inicijativa godine – nagrada za suradničke inicijative koje korištenjem različitih alata kao što su internet, društveni mediji, audio-vizualni materijali, doprinose poboljšanju sudjelovanja, potiču informirano građanstvo i omogućuju razvoj građanskog prostora. Posebna pozornost posvetit će se inicijativama koje promiču slobodu izražavanja.

Za prijavu je potrebno ispuniti elektronski obrazac do 31. kolovoza 2015.

Dobitnici će biti izabrani nakon svima otvorenog javnog glasovanja koje će trajati od 7. do 28. rujna 2015. Dodjela nagrade održat će se u listopadu 2015. u Strasbourgu.

Više informacija: Poziv