Dva grada na obali, najveća hrvatska luka na Jadranu i irski grad smješten uz Atlantik, Rijeka i Galway, ovogodišnje su Europske prijestolnice kulture.

Pokrenuta 1985. godine, inicijativa Europske prijestolnice kulture ističe bogatstvo i raznolikost kulture u Europi, u isto vrijeme omogućavajući izabranim gradovima promociju na međunarodnoj razini.

Svijetli primjer tolerancije

Rijeka, najveća hrvatska luka, prvi je grad iz Hrvatske koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Pod krilaticom „Luka različitosti” njezin program veže se uz tri glavne teme: vodu, rad i migracije.

Valter Flego, član kluba Renew Europe, vidi ovo kao priliku grada u kojem je studirao za pozicioniranje među utjecajne kulturne sile u Europi „Rijeka kao Luka različitosti može biti svijetli primjer svim europskim gradovima po pitanju tolerancije i multikulturalnosti koju će, siguran sam, na pravi način znati promovirati. Od srca čestitam mom studentskom gradu na ovom prestižnom i velikom priznanju!“, rekao je.

Živopisan grad s ruba Europe

Titulu Europske prijestolnice kulture Rijeka dijeli s irskim gradom Galwayem. On svoj program veže uz četiri keltska festivala, a za glavne teme izabire migracije, krajolik i jezik.

Mairead McGuinness, potpredsjednica Europskog parlamenta, u čijoj izbornoj jedinici se nalazi Galway, grad vidi kao sinonim za kulturu: „Galway ima bogatu tradiciju u književnosti, umjetnosti i glazbi, dok je u isto vrijeme potpuno moderan i globalan, sjedište za medicinske uređaje i tehnologiju. Drago mi je da će se ovaj živopisan i dinamičan grad s ruba Europe imati priliku predstaviti cijelom kontinentu“.

Daljnje informacije