Čelnici EU-a sastat će se 9. svibnja 2019. u Sibiuu, kako je predložio predsjednik Juncker u svojem govoru o stanju Unije 2017., radi rasprave o sljedećem strateškom programu EU-a za razdoblje 2019. – 2024.

Razmijenit će mišljenja o izazovima i prioritetima EU-a u godinama koje dolaze. Sadašnji je program Europsko vijeće odobrilo u lipnju 2014. te je poslužio kao temelj za deset političkih prioriteta Junckerove Komisije. Nakon pet godina rada na provedbi tih prioriteta ostvareni su opipljivi rezultati za građane unatoč nepredviđenim poteškoćama s kojima se Unija i dalje suočava. Na temelju političkih preporuka o tome kako Europa može oblikovati svoju budućnost predstavljenih prošli tjedan, Komisija se danas osvrće na ono što je postignuto tijekom posljednjih pet godina.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: Na početku svojeg mandata rekao sam kako nam je to posljednja prilika da Europljanima pokažemo zašto je Unija za njih dobra. Posljednjih sam pet godina neumorno radio na tome da ispunimo dana obećanja. Vjerujem da smo u nekim područjima nadmašili očekivanja, a u drugima ih možda iznevjerili. No vjerujem da smo uvijek djelovali ondje gdje je najvažnije. Sad moramo učiti iz tog iskustva, graditi Uniju na temelju dosadašnjih uspjeha i okrenuti se budućnosti. Štoviše, moramo biti ambiciozniji i usredotočeniji nego ikad prije.

Dobri rezultati

Deset prioriteta Junckerove Komisije bilo je usmjereno na Europljanima najvažnije teme: otvaranje novih radnih mjesta, pokretanje rasta i ulaganja, jačanje socijalne pravde, upravljanje migracijama, ublažavanje sigurnosnih prijetnji, oslobađanje potencijala digitalne i energetske tranzicije, jačanje uloge EU-a kao globalnog aktera te jačanje transparentnosti i demokratskog legitimiteta.

Do ljeta 2018. ta je Komisija podnijela sve zakonodavne prijedloge na koje se obvezala na početku mandata. Ukupno je podnijela 471 novi zakonodavni prijedlog, a od prethodne Komisije naslijedila je 44 prijedloga. Od toga su tijekom sadašnjeg mandata Europski parlament i Vijeće donijeli ili postigli dogovor o 348 prijedloga.

Komisija je danas objavila 20 informativnih članaka o tome kako je EU ispunio obveze preuzete 2014. u okviru strateškog programa Europskog vijeća i deset političkih prioriteta Junckerove Komisije.

Pogled u budućnost

Prošli je tjedan Europska komisija predstavila niz političkih preporuka o tome kako Europa može oblikovati svoju budućnost u sve multipolarnijem i nestabilnijem svijetu. Komisija je preporučila da se strateški program EU-a za razdoblje 2019. – 2024. usmjeri na pet ključnih aspekata:

  • Europa koja štiti jer mir u današnjem svijetu znači moć;
  • konkurentna Europa koja ulaže u moderne tehnologije i podupire naša najveća postignuća: jedinstveno tržište, našu industriju i zajedničku valutu;
  • pravedna Europa koja poštuje temeljna načela jednakosti, vladavine prava i socijalne pravde u suvremenom svijetu;
  • održiva Europa koja preuzima vodeću ulogu u održivom razvoju i borbi protiv klimatskih promjena;
  • utjecajna Europa koja nastoji očuvati i modernizirati sustav koji se temelji na pravilima i koji nam je dosad tako dobro služio.

 Čelnici 27 država članica EU-a sad mogu na temelju te strategije na sastanku u Sibiuu utvrditi nove političke smjernice i nove prioritete za EU uoči izbora za Europski parlament koji će se održati od 23. do 26. svibnja 2019. i promjene političkog vodstva institucija EU-a koja će uslijediti.

Predsjednik Juncker predstavljat će Europsku komisiju na neslužbenom sastanku šefova država ili vlada 27 država članica EU-a u Sibiuu 9. svibnja 2019. Prije toga sudjelovat će u dijalogu s građanima zajedno s rumunjskim predsjednikom Iohannisom 8. svibnja 2019. u 18:00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Povjerenici Thyssen i Navracsics također će doći u Sibiuu radi otvaranja događaja mladih „Oblikujmo zajedno budućnost Europe” i sudjelovanja na dodjeli nagrada fotografskog natječaja #MySocialEurope. Povjerenik Navracsics dodijelit će i nagrade mjesečnim dobitnicima fotografskog natječaja „Moji najdraži trenuci u europskim snagama solidarnosti”.

Kontekst

Prije pet godina Europsko vijeće definiralo je opći strateški program za Uniju u vrijeme promjena, koji je zatim razvijen u obliku deset političkih prioriteta predsjednika Jean-Claudea Junckera osmišljenih tijekom njegove izborne kampanje i u dijalogu s državama članicama i Europskim parlamentom. Junckerova Komisija otada je ostvarila dobre rezultate u provedbi svojeg strateškog programa.

EU-u su sada potrebni novi, ambiciozni, realni i usredotočeni ciljevi za sljedeći politički ciklus.

Komisija je u ožujku 2017., uoči 60. obljetnice Ugovora iz Rima, objavilaBijelu knjigu o budućnosti Europe. U njoj je navedeno pet mogućih scenarija za budućnost EU-a s 27 država članica. Bila je to polazna točka za opsežnu raspravu o budućnosti Europe koja sada može poslužiti za izradu glavnih političkih prioriteta sljedećeg strateškog programa. Javnost je dala svoj doprinos u gotovo 1600 dijaloga i savjetovanja s građanima.

govoru o stanju Unije 2017. predsjednik Juncker predstavio je plan u kojem se detaljno opisuju glavni koraci za stvaranje ujedinjenije, snažnije i demokratskije Unije. Na temelju toga nacionalni čelnici na svojem su sastanku u Tallinnu (Estonija) dogovorili „Program čelnika“ – popis najvažnijih pitanja i izazova za koje treba pronaći rješenje prije europskih izbora u svibnju 2019.

Europski čelnici sastat će se 9. svibnja 2019. u Sibiuu (Rumunjska) gdje se očekuje da će taj proces kulminirati ponovnim isticanjem predanosti Europskoj uniji koja rješava pitanja od stvarne važnosti za građane. Čelnici EU-a razmotrit će političke težnje Unije i pripremiti strateški program za sljedećih pet godina.

Dodatne informacije

Informativni članci o deset prioriteta Komisije:

Doprinos Komisije strateškom programu za razdoblje 2019. – 2024.

Obavijest medijima o sastanku na vrhu u Sibiuu