Kao posljednji korak u ukidanju naknada za roaming do 15. lipnja 2017., predstavnici Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije dogovorili su sinoć regulaciju veleprodajnih tržišta roaminga, odnosno cijena koje operateri međusobno naplaćuju kada njihovi korisnici koriste druge mreže u EU-u.

Pregovarači su dogovorili sljedeća ograničenja veleprodajnih cijena:

  • 3,2 centa po minuti glasovnih poziva i
  • 1 cent po SMS-u od 15. lipnja 2017.
  • te postupno smanjenje tijekom pet godina naknada za podatkovni promet: sa 7,7 eura po gigabajtu od 15. lipnja 2017. na 2,5 eura po gigabajtu od 1. siječnja 2022.

Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za digitalno jedinstveno tržište, pozdravio je dogovor: „Ovo je bila posljednja kockica mozaika. Od 15. lipnja Europljani će moći putovati EU-om bez naknada za roaming. Pobrinuli smo se i za jamstvo daljnje konkurencije među operaterima kako bi na domaćim tržištima i dalje mogli nuditi najatraktivnije ponude. Danas smo ispunili obećanje. Od srca zahvaljujem pregovaračima iz Europskog parlamenta i malteškom predsjedništvu te svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog važnog cilja. Uspjeli smo zahvaljujući njima.

Dogovorenim veleprodajnim cijenama omogućuje se održivost upotrebe „u roamingu kao kod kuće” za privatne i poslovne korisnike, a istodobno se jamči povrat troškova i očuvanje konkurentnosti nacionalnih veleprodajnih tržišta roaminga. Zahvaljujući sinoćnjem dogovoru o veleprodajnim cijenama te pravilima o politici pravedne upotrebe i održivosti koja je Komisija donijela u prosincu 2016., korisnici od 15. lipnja 2016. mogu pri povremenim putovanjima u inozemstvo unutar EU-a koristiti pakete mobilnih usluga iz svoje matične zemlje. Dogovor sada moraju službeno odobriti Europski parlament i Vijeće.

Objavljeno je i priopćenje za medije.