humanitarian-aid-939723_640Europska komisija oslobodila je dodatnu financijsku potporu za UN-ovu agenciju za izbjeglice, UNHCR, te osigurala dva milijuna eura za ispunjavanje osnovnih potreba ugroženih izbjeglica i tražitelja azila koji se trenutno nalaze na zapadnom Balkanu. Ta će humanitarna pomoć UNHCR-u omogućiti opskrbljivanje 200 000 izbjeglica toplom odjećom za predstojeću zimu te privremenim smještajem i zaštitom u prihvatnim centrima u regiji.

Povjerenik EU-a za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides izjavio jeS obzirom na nadolazeću zimu, oni najugroženiji trebaju našu pomoć i solidarnost više no ikad. Trebaju im osnovne potrepštine kao što su hrana, smještaj i higijenski proizvodi te hitna zdravstvena skrb. Humanitarna potpora koju pružamo omogućit će upravo to“, izjavio je .

Tijekom 2015. Komisija je na zapadnom Balkanu osigurala humanitarnu pomoć čiji ukupni iznos premašuje 8,74 milijuna eura. Najnovije financiranje za UNHCR dio je paketa pomoći vrijednog 17 milijuna eura objavljenog 3. listopada kako bi se Srbiji i Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji pomoglo u nošenju s priljevom izbjeglica. Nakon prve videokonferencije osoba za kontakt na zapadnobalkanskoj ruti, imenovanih nakon sastanka čelnika 25. listopada, ostvaren je napredak, a sljedeća videokonferencija održat će se 4. studenog. Bit će to prilika za analizu primjene donešenih operativnih mjera.

Izvor: European Commission

Photocredit: Pixabay.com