lipanj1Budući da su mnoge zemlje u razvoju osjetljive na vanjske utjecaje kao što su klimatske promjene, prirodne katastrofe ili krize zbog nedostatka hrane i goriva, za njih je zeleno gospodarstvo od posebnog značaja. Održivim zelenim gospodarskim rastom istovremeno bi se trebalo smanjiti siromaštvo, štititi prirodni okoliš i osigurati pristojno zaposlenje uz osiguranje radničkih prava i standarda, socijalne zaštite i socijalnog dijaloga.

Danas u svijetu ima više od 200 milijuna nezaposlenih. U zemljama u razvoju samo četvrtina radno sposobnog stanovništva ima produktivno i pristojno zaposlenje; gotovo 900 milijuna radnika živi u kućanstvima čiji su prihodi ispod granice siromaštva. Poduzeća otvaraju radna mjesta, uvode inovacije i donose promjene te su ključni čimbenik u osiguranju pristojnog zaposlenja i ostvarivanju odgovornog i održivog napretka. Na kraju krajeva, smisao je razvoja da svi imaju koristi od ulaganja i gospodarskih aktivnosti, a da istovremeno štitimo svoj planet.

U turističkoj industriji Vijetnama održivost se isplati

EU podupire Vijetnam strategijom turističkog marketinga kojom se uz porast broja turista u obzir uzima i društveni i ekološki utjecaj turizma. Od 2000. do 2013. broj dolazaka posjetitelja iz drugih zemalja u Vijetnam više se nego utrostručio, s 2,1 milijuna na 7,6 milijuna, dok je broj domaćih turista porastao s 11,7 milijuna na 35 milijuna.

„Teškom smo mukom izlazili na kraj s mnoštvom i održavali infrastrukturu poput trajektnih pristaništa i staza do špilja i vidikovaca. Primijetili smo i više otpada u vodi te manje trzavice koje su počele izbijati između posjetitelja i lokalnih zajednica.”

„U pogledu broja posjetitelja čak smo i nadmašili svoje ciljeve; no time smo doveli u opasnost okoliš i odnos s lokalnim stanovništvom. Postalo je jasno da moramo promijeniti način poslovanja”, rekao je g. Anh, zamjenik direktora marketinga, Vijetnamska nacionalna uprava za turizam (VNAT)..

„Kad je 2010. EU vijetnamskoj vladi predložio program o odgovornom turizmu, znali smo da je to upravo ono što nam treba”. Program EU-a najveći je program tehničke podrške turizmu kojim se održivost uključuje u vijetnamski turistički sektor. Program EU-a doveo je do razvoja strateškog plana za turistički marketing i strategije „brendiranja”, a godine 2014. održan je niz seminara o odgovornom turizmu diljem zemlje, koji je dosegao više od 3000 korisnika.

EU je osigurao 11 milijuna eura za program koji traje od 2011. do 2015.

„Sad sam vrlo optimističan kad je riječ o budućnosti turizma u Vijetnamu”, kaže g. Anh smiješeći se. „Prije smo uvijek bili zabrinuti zbog problema koje sa sobom nosi nagli porast broja turista. Sada kad smo na putu prema održivosti, naše se mogućnosti čine beskonačnima”.

Izvor: Europska godina za razvoj

Photocredit: © European Union, 1995-2015